Ωοσκόπηση – Επώαση – Εκκόλαψη
Για να γίνει σε ένα αυγό είτε φυσικά είτε τεχνητά η επώαση και έπειτα η εκκόλαψη του για να δημιουργηθεί ένα κοτοπουλάκι θα πρέπει το αυγό αυτό να είναι γονιμοποιημένο από τον πετεινό. Ωοσκόπηση είναι η διαδικασία που μας δείχνει κατά πόσο είναι γονιμοποιημένο το αυγό. Γίνεται με την χρήση ενός χάρτινου χωνιού και ενός λαμπτήρα φθορίου 20W που είναι «χωσμένος» μέσα στο χωνί. Η κορυφή του χωνιού τοποθετείται στην μύτη του αυγού και αν το αυγό είναι γονιμοποιημένο τότε εμφανίζονται εσωτερικά μικρές φλέβες. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μετά από 6-7 μέρες από τη δημιουργία του αυγού ενώ για τους πιο έμπειρους πραγματοποιείται από την 3η μέρα φαίνονται οι φλέβες. Θέλει όμως προσοχή ώστε να μην καταστρέψεις/σπάσεις το αυγό. Αυγά τα οποία είναι δίκροκα, πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά δεν απορρίπτονται για να συνεχίσουν την επώαση.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την πρόληψη των ασθενειών που μπορούν να προκληθούν στα κοτοπουλάκια απαραίτητο είναι όλα τα αυγά μετά την γέννησή τους να μπαίνουν σε αντιβακτηριδιακό υγρό για 2-3 λεπτά με την προϋπόθεση το υγρό να έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το αυγό.
Στην συνέχεια μετά την ωοσκόπηση ακολουθεί η επώαση των αυγών η οποία είναι η διαδικασία από την γονιμοποίηση ενός αυγού μέχρι την εκκόλαψη του νεοσσού. Η διαδικασία αυτή γίνεται και τεχνητά με ένα μηχάνημα το οποίο εξασφαλίζει τις βέλτιστες συνθήκες ώστε να υπάρχουν οι μικρότερες απώλειες στην όλη διαδικασία.
Επειδή το μηχάνημα της ωοσκόπησης δεν θα το χρησιμοποιούμε επί καθημερινής βάσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι απώλειες των γονιμοποιημένων αυγών αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν 1% απώλειες για 7 μέρες καθυστέρηση, για 10 μέρες 3% ενώ για 14 μέρες 10%. Παράλληλα τις μέρες μέχρι την επώαση των αυγών θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες φύλαξης τους. Δηλαδή θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο με 13 βαθμούς κελσίου και ποσοστό υγρασίας 60-70%.
Το μηχάνημα θα συμπεριλαμβάνει τον εξής εξοπλισμό:
· Θερμοστάτης Ακριβείας
· Λάμπες φθορίου 20W
· Θερμόμετρα σε διάφορα σημεία του μηχανήματος
· Μικρό ανεμιστήρα ο οποίος θα εξασφαλίζει με την περιστροφή του την ισοκατανομή θερμοκρασίας στο μηχάνημα
· Συσκευή αυτόματου γυρισμού των αυγών
Ο θερμοστάτης θα πρέπει να ρυθμίζει την λειτουργία των λαμπτήρων για να κρατά σταθερή την απαιτούμενη θερμοκρασία μέσα στο μηχάνημα η οποία είναι 37,7 βαθμούς κελσίου. Κατά τις τελευταίες τρεις μέρες της επώασης η θερμοκρασία πρέπει να κατεβεί 0,5 βαθμούς κελσίου κάτω. Επίσης η υγρασία κατά την επώαση πρέπει να κυμαίνεται από 50-55% ενώ κατά τις τρεις τελευταίες μέρες στ 60-65% για να μπορούν στην διαδικασία της εκκόλαψης να μην κολλήσουν πάνω στην μεμβράνη που περιβάλει τους νεοσσούς.
Ο συνολικός χρόνος επώασης και εκκόλαψης διαρκεί 21 μέρες και με το μηχάνημα μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε διάστημα μέσα στον χρόνο. Αντίθετα η φυσική μέθοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο όπου εξασφαλίζονται οι καλύτερες συνθήκες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές.
Κόστος μηχανήματος επώασης
Το συνολικό κόστος του μηχανήματος της επώασης των αυγών κοστίζει συνολικά περίπου 135 ευρώ. Αναλυτικά πιο κάτω αναφέρονται οι τιμές των επί μέρους κομματιών της μηχανής:
Θερμοστάτης: €35
Λαμπτήρες φθορίου: 4 * €6
Θερμόμετρα: 3 * €15
Ανεμιστήρας: €30
Επιπλέον κάποια άλλα κόστη που συμπεριλαμβάνονται στην όλη διαδικασία είναι τα ακόλουθα:
Αντιβακτηριδιακό υγρό: €10 / λίτρο
Ζυγαριά ακριβείας: €30
Άλλες επισημάνσεις
Το μάζεμα των αυγών πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα, την μια η ώρα 10-11 το πρωί και την άλλη η ώρα 2 το μεσημέρι έτσι ώστε να μην διαταράσσουμε την ησυχία των πουλερικών.
Μια ένδειξη για την παραγωγικότητα των κοτόπουλων είναι 300 αυγά περίπου τον χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τον χειμώνα οι κότες γενούν περίπου 5 αυγά την εβδομάδα ενώ αντίστοιχα για το καλοκαίρι περίπου 7 για μια βδομάδα.